Documentaire Ed van Thijn
Ed van Thijn: Een oorlog die nooit overging
De documentaire gaat over een man die als Joods kind in Amsterdam ongeveer alles meemaakt wat je als Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog kan meemaken: Vervolging, transport en verblijf naar Kamp Westerbork, ontsnapping, 18 onderduikadressen, verraad, opnieuw Kamp Westerbork maar nu als kind alleen. Bevrijding in Kamp Westerbork, dé foute Nederlanders die daar vervolgens gevangen werden gezet en bewaakt werden door voormalige gevangenen…. De hereniging met zijn ouders die hem naar de psychiater sturen als kind waar hij elektroshocktherapie krijgt en dacht: Ik zwijg dé rest van mijn leven over wat mij is overkomen in de oorlog.
Deze 10-jarige jongen wordt uiteindelijk Kamerlid, Partijvoorzitter van de PvdA en uiteindelijk Minister van Binnenlandse Zaken. Daarna is hij 11 jaar lang Burgemeester van de hoofdstad Amsterdam die hij als 8-jarige jongen heeft moeten ontvluchten vanwege vervolgingen. In al zijn functies sprak hij nooit over deze traumatiserende periode die hem heeft gevormd. Ik heb hem uitgebreid mogen interviewen over die vormende periode in de oorlog en waarom hij er nooit over sprak. En welke impact dit op hem heeft gehad de rest van zijn leven.
Het levensverhaal van de langst zittende burgemeester van Amsterdam, is een verhaal dat verteld dient te worden. Ed van Thijn is van groot belang geweest voor Nederland en deze documentaire laat zien hoe een jongetje dat zo beschadigd is, zich desondanks staande weet te houden en zo impactvol is geweest in de wereld om zich heen. Het werk zal voor hem ook een uitweg zijn geweest. “Mijn gevoelens uit te schakelen. Mijn verstand op nul te zetten. Mij te storten op het werk wat mij te doen staat. Mijn vlucht was nog lang niet ten einde'”. De documentaire biedt een indrukwekkend beeld van zijn overlevingsmechanismes.
De documentaire maakt zichtbaar dat ondanks zijn succesvolle loopbaan, het kind in hem altijd ondergedoken is gebleven. En wat dat hem gekost heeft in de rest van zijn leven. In de liefdesrelaties met zijn drie echtgenoten maar ook met zijn kinderen. Voor de documentaire zijn zijn vrouw en kinderen geïnterviewd, wat een interessante kijk geeft op de man die hij was en de relaties die hij onderhield. De oorlog draag je voor altijd met je mee.